Er boligen din klar for vinteren?

Vinteren nærmer seg med stormskritt og vi går kaldere og mørkere måneder i møte. Er boligen din klar for dette? Varmetap er den største klimatyven du har i en bolig! Ved å etterisolere vil du ikke bare forhindre dette, men også få et bedre inneklima, heve energiklassen på boligen og få lavere strømregninger.

Briso er eksperter blåseisolering som er en moderne, tids- og kostnadseffektiv metode å etterisolere boligen på. Å etterisolere er ikke så dyrt som mange kanskje tror, en sparer inn kostnaden i løpet av 2-3 år med det du sparer i energiforbruk.

Blåseisolering av loft

Hvordan vite om blåseisolering er noe for deg?

Gamle boliger

Gamle boliger er ofte dårlig isolert og mange boliger er kanskje også helt uten isolasjon. Er huset ditt bygget før 1990 kan det være mye å hente både i penger og komfort ved å etterisolere det. Frem til slutten av 1990-tallet ble boligene vanligvis isolert med 10-15 cm, og sjansen er stor for at isolasjonen nå er sammentrykt, deformert eller preget av byggefeil. Dagens krav til isolasjon er 25 cm i yttervegger og 30-35 cm i tak!

Eksempler på når det er aktuelt å etterisolere boligen din er hvis du har høye fyringskostnader, kald trekk når det blåser, kondens på vinduer og/eller på kalde flater eller hvis det er mye snøsmelting på taket og isdannelser på takutstikk og i renner/nedløp. Et uisolert eller dårlig isolert loft kan gi store varmelekkasjer ut av boligen din, og det er derfor det er dette som gir best effekt å etterisolere i forhold til hva du får igjen for investeringen.

 

Hva er blåseisolering?

Blåseisolering er en isolasjonsteknikk som innebærer å påføre løse isolasjonsmaterialer i bygningskomponenter som vegger, tak, og gulv. Dette gjøres via et blåseagregat som blåser isolasjonsmaterialet inn i de aktuelle områdene.

En av de største fordelene ved å benytte blåseisolering er at isoleringen går raskere og blir tettere enn ved vanlig isolering med plater og ruller. Det blir også en mye ryddigere prosess da det blir lite avfall og heller ingen skjæring, bæring og flytting av isolasjonen. Det er kun plastsekkene som isolasjonen blir levert i som blir til avfall, og det som blir kostet sammen etterpå av rester blir lagt på toppen av det som allerede er isolert. Ingenting av isolasjonen blir altså til overs og dette resulterer både i spart tid og penger! Blåseisolering gir også bedre fyllingsgrad, mindre kaldbroer og bedre akustiske egenskaper i tillegg til økt brannsikkerhet (A1).

Espen Velde i Briso blåseisolasjon

Hvorfor velge blåseisolering?

Blåseisolering har flere fordeler som gjør det til en attraktiv løsning for både for deg som boligeier og for miljøet:

Bedre isolasjonsegenskaper: Blåseisolering gir en jevnere og tettere resultat, noe som reduserer varmetap om vinteren, varmetilførsel om sommeren og forbedrer boligens energieffektivitet.

Kostnadseffektivt: Sammenlignet med andre isolasjonsmetoder, er blåseisolering kostnadseffektivt på grunn av rask installasjon og materialutnyttelse. Isolasjonen blåses enkelt inn i de ønskede områdene, og er spesielt effektivt i eksisterende boliger der tilgangen kan være begrenset.

Miljøvennlig: Mange blåseisolerte materialer er laget av resirkulerte materialer, og er mindre skadelig for miljøet sammenlignet med andre isolasjonsalternativer. Cellulose er for eksempel laget av resirkulert avispapir.

Lydisolering: Blåseisolering har også gode lydisolerende egenskaper. Det kan bidra til å redusere støy fra utendørs kilder, men også mellom rom i boligen, noe som gir et mer stille og behagelig innendørs miljø.

Tetting av luftlekkasjer: Blåseisolering kan effektivt fylle tomrom, kriker og kroker i veggene og i taket. Dette reduserer luftlekkasjer og forhindrer at kald eller varm luft trenger inn i bygningen, noe som igjen bidrar til å redusere energikostnadene, og gir en mer komfortabel innetemperatur året rundt.

Bra mot skadedyr: Mus bygger seg ofte bol på loftet, og gammel isolasjon er perfekt til dette formålet. Dersom de prøver å bygge seg et bol i blåseisolasjonen vil det bare rase sammen.

Møt oss på boligmessa i Storhall Karmøy

10-12. november 2023 så deltar vi på boligmessa i Storhall Karmøy. Ta turen innom for å få pristilbud på ditt prosjekt! Ta gjerne med tegninger eller bilder så får du tilbudet med deg med en gang.

Skrevet av Elisabet Berge, Briso AS.

Kontakt oss